για τις εργασίες συντήρησης της Υφανέτ

Καλώς ήρθατε (για άλλη μία φορά) στην κατάληψη ΦάμπρικαΥφανέτ.

Η Φάμπρικα Υφανέτ αποτελεί έναν κατειλημμένο κοινωνικό χώρο εδώ και 17 χρόνια. Ο χώρος αυτός καταλήφθηκε από εκατοντάδες άτομα μέσα από συλλογικές διαδικασίες το 2004 και άνοιξε στην πόλη μετά από 36 χρόνια ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Τα τελευταία 17 χρόνια το εργοστάσιο γέμισε με ζωή, οργανώνοντας εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, συλλογικές κουζίνες, συνελεύσεις. Η κατάληψη στο σήμερα, και μετά από χρόνια εργασιών και επισκευών, διαθέτει διάφορες δομές όπως μια αίθουσα σινεμά, μια δανειστική βιβλιοθήκη και ένα κινηματικό βιβλιοπωλείο, αίθουσες εκδηλώσεων, μία δομή κουζίνας, ένα υπόγειο συναυλιάδικο, μια στεγαστική δομή, ένα studio, ένα καφενείο, χώρους για γυμναστική, έναν μικρό κήπο και ένα τεράστιο DIY Indoor BMX Park. Μέσα στην κατάληψη της Φάμπρικα Υφανέτ δραστηριοποιούνται και συναντιούνται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Όλες εμείς δηλαδή, που ασφυκτιούμε σε αυτόν τον κόσμο και προσπαθούμε διαρκώς να τον φανταστούμε διαφορετικό μέσα από τη δραστηριότητα και τους αγώνες μας. Και για να συνεχίσουμε να συναντιόμαστε και να δημιουργούμε, να συλλογικοποιούμαστε και να αγωνιζόμαστε έξω αλλά και μέσα στο εργοστάσιο υπάρχει η ανάγκη της συντήρησης αυτού του κτιρίου. Και αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση: πρόκειται άλλωστε για κτίριο 19 στρεμμάτων, μεγάλα κομμάτια του όποιου είναι χτισμένα πάνω από 100 χρόνια πριν.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς λοιπόν, ξεκινήσαμε μια διαδικασία καταγραφής των εργασιών συντήρησης που πρέπει να γίνουν, γνωρίζοντας ότι με το νέο νομοσχέδιο που πέρασε για την ανάπλαση στο Ελληνικό, ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφιση μνημείων άνω των 100 ετών που κρίνονται ως «επικίνδυνα», κάτι που αφορά και την Υφανέτ.

Οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν και στις 8 Αυγούστου όταν το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση για καθαίρεση τμημάτων στεγών του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου βιομηχανικού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ, στη Θεσσαλονίκη. Καθώς η απειλή αυτή είναι πρωτοφανής για την κατάληψη, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε μια καμπάνια υπεράσπισής της, προκειμένου να γνωστοποιήσουμε το ζήτημα στην πόλη και να δώσουμε μια πρώτη απάντηση.

Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου αποκτούν ένα επιπλέον πολιτικό περιεχόμενο. Από τη μία, στον βαθμό που προτάσσουμε την επανοικειοποίηση της Υφανέτ ως κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης, θέλουμε να επιχειρήσουμε μια αντι-συντήρηση που θα μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να πραγματώνουμε τα όνειρα μας και να στεγάζουμε τις ανάγκες μας στο κτίριο. Κοινώς, η βασική κατεύθυνση της συντήρησης του εργοστασίου είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και η λειτουργικότητα των χώρων του. Από την άλλη, επιθυμούμε οι εργασίες συντήρησης να αποτελέσουν ασπίδα απέναντι στην απειλή της εκκένωσης. Δεν θέλουμε δηλαδή, να αφήσουμε στο κράτος κανένα επικοινωνιακό/πολιτικό πλεονέκτημα που θα του δώσει πάτημα για εκκένωση. Ισχυριζόμαστε ότι, με τον ίδιο τρόπο που δηλώνουμε πως η κοινωνική και πολιτική δραστηριότητά μας στο εργοστάσιο είναι ανώτερη κάθε σχεδίου «αξιοποίησης», έτσι και η συντήρηση του κτιρίου από πλευράς μας είναι συνεπής και ανταγωνιστική προς τα κρατικά σχέδια, όλα αυτά τα χρόνια. Ως εκ τούτου θέλουμε να προσπαθήσουμε να διεξάγουμε τις εργασίες αντι-συντήρησής της με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να μαζευτεί ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό (της τάξης των μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ). Ήδη ένα κομμάτι των χρημάτων έχει μαζευτεί είτε από συνεισφορές συντρόφων είτε μέσω των event που γίνονται στην κατάληψη. Υπολείπεται όμως ένα σοβαρό ποσό το οποίο θα θέλαμε να μαζευτεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να διεξαχθούν οι εργασίες τμηματικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η οποιαδήποτε ενίσχυση αυτού του εγχειρήματος είναι παραπάνω από επιθυμητή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες συντήρησης, αλλά και για την ενίσχυση τους μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: contact@yfanet.net ή να επισκεφτείτε το: www.firefund.net/fabrikayfanet

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ
ΥΦΑΝΕΤ,
ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,
ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

 

pdf: για τις εργασίες συντήρησης της Υφανέτ

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *