ποιο είναι το χειρότερο σπίτι που έχεις μείνει;

Πολύ συνοπτικά:

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε ένα πείραμα δημιουργικής γραφής με θέμα “Το χειρότερο σπίτι που έχεις μείνει”. Το οποίο περιλαμβάνει:

  • Να γράψετε και να μας στείλετε στη φόρμα που ακολουθεί τις πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες σας που διαδραματίζονται στο και περιγράφουν το χειρότερο σπίτι που έχετε μείνει, μέχρι τη Δευτέρα 20 Μάρτη [ή και αργότερα, ποια ξέρει πότε θα κλείσουμε τη φόρμα 😇]:
eu.jotform.com/form/230463421547048
  • Να έρθετε στο αντίστοιχο δημόσιο ιβέντ το Σάββατο 25 Μάρτη, όπου θα φροντίσουμε να εκτυπώσουμε τα κείμενα που θα έχουν σταλεί, θα τα μοιράσουμε randomly στους παρόντες και σιγά σιγά θα τα διαβάζουμε συλλογικά, κουβεντιάζοντας παρέα με ζεστό κρασί και μουσική. Ο απώτερος στόχος είναι, εφόσον υπάρξουν αρκετές συμμετοχές, να εκδοθεί μετά ένα μπροσουράκι με όσα γραφούν, του οποίου αναλαμβάνουμε το moderation, το στήσιμο και την εκτύπωση.

Πιο αναλυτικά:

Εδώ, στη Θεσσαλονίκη όπου μένουμε, έχουν γίνει διάφορες εκδηλώσεις με θέμα ένα (μάλλον) κοινό για όλες μας ζήτημα, το στεγαστικό. Άλλες ήταν πιο θεωρητικές, άλλες περισσότερο βιωματικές, όμως τώρα θα θέλαμε να πειραματιστούμε και με έναν νέο, περισσότερο δημιουργικό τρόπο να τεθεί το ζήτημα στο τραπέζι. Θέλουμε να εξερευνήσουμε μέσω της δημιουργικής γραφής πώς εμείς οι ίδιοι και οι κοντινοί μας άνθρωποι βλέπουμε και αποτυπώνουμε το πόσο δύσκολο είναι να βρεις ένα σπίτι να μείνεις, πόσο χρόνο+κόπο+λεφτά+ψυχική φθορά μας παίρνει αυτό και τι είναι τελικά αυτά τα σπίτια στα οποία μένουμε με τα λεφτά που διαθέτουμε. Ίσως φτιάχνοντας ένα πλαίσιο που να σε προτρέπει να γράψεις, να βρεθεί όλος αυτός ο χώρος και ο χρόνος για τις προσωπικές ιστορίες μας και τα βιώματά μας που δε χωράνε συνήθως σε εκδηλώσεις και συζητήσεις, χωρίς τον φόβο της έκθεσης, μιας και οι ιστορίες μπορούν να είναι και φανταστικές ή και ανώνυμες.

Γι’ αυτό σας προτρέπουμε να γράψουμε, να ανταλλάξουμε και να δημοσιεύσουμε από κοινού τις ιστορίες μας με θέμα ”το χειρότερο σπίτι που έχεις μείνει”. Οι ιστορίες δεν είναι ανάγκη να είναι πραγματικές και ούτε υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά το genre του κειμένου. Μπορεί κάλλιστα να είναι και ένα ποίημα ή μια sci-fi σκηνή, όπου η ηρωίδα παλεύει με κάποιο alien που προσπαθεί να βγει από το σιφόνι του μπάνιου. Ή ένα queer thriller, όπου μια ομάδα εραστών προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους χειρότερούς τους φόβους. Αρκεί όλα αυτά να διαδραματίζονται στο και να περιγράφουν (βάλτε λίγη λεπτομέρεια, πλιζ) αυτό που για σας είναι (ή συμβολίζει) το χειρότερο σπίτι που έχετε μείνει.

Δε θέλουμε να δούμε μόνο ιστορίες με υπόγεια που μυρίζουν μούχλα και υγρασία. Θα μας άρεσε να διαβάσουμε και για έρωτες που γεννιούνται (ή και διαλύονται) καθώς ψάχνουμε για ένα σπίτι, για όμορφες συλλογικές στιγμές που κάνουν τα ανήλιαγα υπόγεια να υποφέρονται, να δούμε ηρωικές μάχες με το τέρας που λέγεται «πολυκατοικία», ή το δράμα μιας καθημερινότητας σε πολύ λίγα τετραγωνικά, στα οποία όσο και να προσπαθούμε να χωρέσουμε το είναι μας (και τους δίποδους/τετράποδους φίλους μας), απλά δε γίνεται.

  • Ο περιορισμός που βάζουμε είναι το κείμενο να έχει έκταση από μισή σελίδα Α4 έως 3 σελίδες Α4 μπρος πίσω.
  • Αν δε μπορείτε να είστε στην βραδιά ανάγνωσης των κειμένων, δεν πειράζει, μπορείτε να μας τα στείλετε και έτσι, αλλά κρίμα να μη γνωριστούμε.
  • Στέλνοντας το κείμενο, να βάλετε από κάτω και τον τρόπο με τον οποίο θέλετε το κείμενό σας να υπογράφεται, εάν εκδοθεί (το  Μαρία Κ., ανώνυμ@, Τσατισμένη Τσικορίτα ή και το πραγματικό σας ονοματεπώνυμο είναι όλα αποδεκτά).
  • Εάν κάποιο άτομο θέλει να διαβάσει το ίδιο το γραπτό του, γιατί π.χ. το ποίημα που έχει γράψει διαβάζεται με συγκεκριμένο στόμφο – it’s ok.
  • Εάν μαζί με το κείμενό σας θέλετε να μας στείλετε και ένα visual στοιχείο (φωτογραφία, εικόνα ή ζωγραφιά) που να συνοδεύει το γραπτό, ακόμα καλύτερα.
  • Ως ομάδα που αναλαμβάνει να στήσει αυτό το ιβέντ και ίσως να εκδώσει αυτά τα γραπτά σε ένα κάποιο κοινό μπροσουράκι αργότερα, θα έχουμε τη δυνατότητα του moderation πάνω στα γραπτά. Δηλαδή, αν κάποιο γραπτό είναι triggering ή π.χ. σεξιστικό, μπορεί και να μην μπει ή να ζητήσουμε από τους συγγραφείς τους να κάνουν κάποιες αλλαγές για να μπει.

Αναμένουμε τις ιστορίες σας και τις παρουσίες σας!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *